Хвороби шлунково-кишкового тракту

Цілі уроку: ознайомити учнів з харчовими отруєннями і шлунково-кишковими захворюваннями, що найчастіше виникають, а також заходами їх профілактики.

Обладнання й матеріали: таблиці «Органи травлення», «Гігієна травлення».

Базові поняття й терміни: травна система, харчові отруєння, сальмонельоз, ботулізм, дизентерія, холера, глистові захворювання.

Концепція уроку

Розповісти про основні захворювання шлунково-кишкового тракту й заходи їх профілактики, звернути увагу на необхідність дотримання санітарно-гігієнічних норм для запобігання цим захворюванням.

Хід уроку

І. Організаційний етап

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів

Питання для бесіди

1. На які відділи поділений кишечник?

2. У чому різниця між функціями тонкого й товстого кишечнику?

3. Опишіть механізм усмоктування перетравленої їжі.

III. Вивчення нового матеріалу

Повідомлення учнів

1. Сальмонельоз.

2. Холера.

3. Глистові захворювання.

Розповідь учителя

Обговорення доповідей з одночасним заповненням таблиці

Захворювання

Причини виникнення й симптоми

Заходи профілактики

Харчові

отруєння

Виникають унаслідок потрапляння до

організму з їжею отруйних продуктів

біологічної або небіологічної природи.

Ознаки: біль у животі, блювота, пронос,

 головний біль, запаморочення

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів

Сальмонельоз

Виникає внаслідок потрапляння до

організму бактерій з роду сальмонел

від хворих або здорових (бактеріоносії)

людей або тварин. Ознаки: біль у животі,

блювота, пронос, головний біль,

запаморочення

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів,

не забруднених бактеріями

(м’яса, молока, яєць)

Ботулізм

Виникає внаслідок потрапляння до

організму токсину, який виробляють

палички ботулізму. Бактерії інфікують

м’ясні, овочеві й рибні консерви, солону

й копчену рибу, ковбасу. Ознаки:

біль у животі, головний біль, запамо-

рочення, блювота, запори, порушення

зору, мови, ковтання й дихання

Уживання в їжу

тільки якісних продуктів

і тільки відповідно до

терміну придатності.

Дотримання правил

зберігання й кулінарної

обробки продуктів

Дизентерія

Виникає внаслідок потрапляння до

організму дизентерійної палички (бак-

терійна дизентерія) або амеби (амебна

дизентерія) через молоко, воду або

предмети, з якими контактував хворий.

Ознаки: слабкість, нездужання, нудота,

іноді блювота, пронос, підвищення

температури

Дотримання правил

особистої гігієни, миття

або правильна кулінарна

обробка продуктів

Холера

Виникає внаслідок потрапляння до орга-

нізму холерного вібріона через молоко,

воду, продукти або предмети, з якими

контактував хворий. Ознаки: сильний

пронос, блювота, можливі судоми

Дотримання правил

особистої гігієни,

миття або правильна

кулінарна обробка

продуктів

Глистові

захворювання

Виникають унаслідок потрапляння

до організму паразитичних черв’яків

(глистів). Залежно від виду гельмінта

розвивається ураження того або іншого

органа з відповідними симптомами.

Загальними ознаками є втрата ваги, за-

гальне нездужання, дратівливість

Дотримання правил

особистої гігієни,

вживання в їжу тільки

якісних продуктів

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів

Питання до учнів

1. Укажіть причини виникнення й характер перебігу дизентерії.

2. Що спричиняє харчові отруєння?

3. Перелічіть заходи профілактики глистових захворювань.

Самостійна робота учнів

1. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунковокишкових захворювань?

2. Чи можна отруїтися їстівними грибами? (Можна, оскільки їстівні гриби можуть накопичувати різні шкідливі речовини, що знаходяться у ґрунті)

V. Домашнє завдання


Схожі матеріали:
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: