Мета: дати характеристику Подільського та Причорноморського районів; розвивати навички порівняння складових господарського комплексу районів; виявляти взаємозв’язки між складовими господарського комплексу району; виховувати географічну культуру, вміння працювати в групах, тактовність, делікатність. Тип уроку: комбінований. Структура уроку I. Перевірка домашнього завдання II. Вивчення нового матеріалу ІІІ. Закріплення знань ІV. Домашнє завдання Матеріали до етапів уроку I. Перевірка домашнього завдання II. Вивчення нового матеріалу Подільський, Причорноморський райони За текстом підручника відповідно до плану характеристики економічного району. ІІІ. Закріплення знань Завдання 138. Порівняйте спеціалізацію сільського господарства Подільського і Причорноморського районів, скориставшись текстом та планом: 1. Природні умови району (за картами атласу). 2. Місце і значення сільського господарства в економіці району. 3. Спеціалізація рослинництва. 4. Спеціалізація тваринництва. 5. Галузі промисловості, що використовують продукцію сільського господарства; найбільші центри переробки сільськогосподарської сировини. 6. Зробіть висновок, що спільного і в чому полягають відмінності сільського господарства цих економічних районів. Подільський район Фундаментом розвитку економіки цього району є багатогалузеве інтенсивне сільське господарство. У землеробстві основні площі зайнято під озимою пшеницею, кукурудзою, зернобобовими, цукровим буряком. Розвиваються картоплярство, овочівництво, садівництво, вирощують соняшник, тютюн, кормові культури. У тваринництві переважає молочно-м’ясне скотарство, а також свинарство, птахівництво, вівчарство, рибальство і бджільництво. Харчова промисловість переробляє продукцію сільського господарства і є багатогалузевою розвинутою промисловістю. Провідну роль відіграє цукрова промисловість. Найбільшими підприємствами є Кременецький, Городоцький, Кирнасівський цукрові заводи і Шепетівський цукрорафінадний. На відходах цукрової промисловості розвивається спиртова промисловість, яка, крім цього, використовує зерно і картоплю. Галузь також виробляє вітаміни і кормові дріжджі. Підприємства м’ясної промисловості розміщаються в обласних центрах, а також у Козятині, Кам’янці-Подільському, Шепетівці, Барі. Маслосироробна промисловість розміщена досить рівномірно по сировинних зонах. Великим є Городоцький молочноконсервний завод. На своїй сировинній базі розвивається плодоовочева промисловість. Великі підприємства розміщені у Вінниці, Кам’янці-Подільському, Тульчині, Заліщиках. Причорноморський район Сільське господарство цього району — одне з найбільш розвинутих у країні. У землеробстві переважають посіви озимої пшениці, кукурудзи, ячменю, проса, рису, соняшнику, тютюну, рицини, гірчиці. Вирощують також цукровий буряк, сою, льон-кучерявець, кунжут, арахіс, ефіроолійні та лікарські рослини. Великі площі відведено під сади, виноградники, овочеві й баштанні культури. На основі таких виробництв розвиваються масложирова, ефіроолійна, тютюново-ферментаційна, плодоовочева, борошномельно-круп’яна, виноробна (ВАТ «Масандра», винкомбінати «Новий Світ», «Золота балка», «Коктебель»), галузі харчової промисловості. У тваринництві особливо інтенсивно розвиваються м’ясо-молочне скотарство, свинарство м’ясного напряму, птахівництво і вівчарство. На їхній основі працює м’ясна, молочна, ковбасна, шкіряна промисловість. Велика увага приділяється рибній і рибопереробній промисловості, основні центри харчової промисловості: Одеса, Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Іллічівськ, Севастополь, Керч, Євпаторія, Ялта. ІV. Домашнє завдання Читати текст підручника. Завдання 139 (випереджальне). Підготувати повідомлення (комп’ютерну презентацію) про перспективи розвитку гірського, «зеленого», історико-культурного туризму в Карпатах та Північно-Західному районі. Ознайомитися з програмою «7 чудес природи України».
| |
Схожі матеріали: |
Всього коментарів: 0 | |