Подільський, Причорноморський економічні райони

Мета: дати характеристику Подільського та Причорно­морського районів; розвивати навички порівняння складових господарського комплексу районів; виявляти взаємозв’язки між складовими господарського комплексу району; виховувати географічну культуру, вміння працювати в групах, тактовність, делікатність.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

I. Перевірка домашнього завдання

II. Вивчення нового матеріалу

ІІІ. Закріплення знань

ІV. Домашнє завдання

Матеріали до етапів уроку

I. Перевірка домашнього завдання

II. Вивчення нового матеріалу

Подільський, Причорноморський райони

За текстом підручника відповідно до плану характеристики економічного району.

ІІІ. Закріплення знань

Завдання 138. Порівняйте спеціалізацію сільського господар­ства Подільського і Причорноморського районів, скориставшись текстом та планом:

1. Природні умови району (за картами атласу).

2. Місце і значення сільського господарства в економіці райо­ну.

3. Спеціалізація рослинництва.

4. Спеціалізація тваринництва.

5. Галузі промисловості, що використовують продукцію сіль­ського господарства; найбільші центри переробки сільсько­господарської сировини.

6. Зробіть висновок, що спільного і в чому полягають відмінності сільського господарства цих економічних районів.

Подільський район

Фундаментом розвитку економіки цього району є багатога­лузеве інтенсивне сільське господарство. У землеробстві основні площі зайнято під озимою пшеницею, кукурудзою, зернобобовими, цукровим буряком. Розвиваються картоплярство, овочівництво, садівництво, вирощують соняшник, тютюн, кормові культури. У тваринництві переважає молочно-м’ясне скотарство, а також свинарство, птахівництво, вівчарство, рибальство і бджільництво. Харчова промисловість переробляє продукцію сільського госпо­дарства і є багатогалузевою розвинутою промисловістю. Провідну роль відіграє цукрова промисловість. Найбільшими підприєм­ствами є Кременецький, Городоцький, Кирнасівський цукрові заводи і Шепетівський цукрорафінадний. На відходах цукрової промисловості розвивається спиртова промисловість, яка, крім цього, використовує зерно і картоплю. Галузь також виробляє вітаміни і кормові дріжджі. Підприємства м’ясної промисловості розміщаються в обласних центрах, а також у Козятині, Кам’янці-Подільському, Шепетівці, Барі. Маслосироробна промисловість розміщена досить рівномірно по сировинних зонах. Великим є Городоцький молочноконсервний завод. На своїй сировинній базі розвивається плодоовочева промисловість. Великі підпри­ємства розміщені у Вінниці, Кам’янці-Подільському, Тульчині, Заліщиках.

Причорноморський район

Сільське господарство цього району — одне з найбільш роз­винутих у країні. У землеробстві переважають посіви озимої пшениці, кукурудзи, ячменю, проса, рису, соняшнику, тютю­ну, рицини, гірчиці. Вирощують також цукровий буряк, сою, льон-кучерявець, кунжут, арахіс, ефіроолійні та лікарські рос­лини. Великі площі відведено під сади, виноградники, овочеві й баштанні культури. На основі таких виробництв розвиваються масложирова, ефіроолійна, тютюново-ферментаційна, плодоово­чева, борошномельно-круп’яна, виноробна (ВАТ «Масандра», винкомбінати «Новий Світ», «Золота балка», «Коктебель»), галузі харчової промисловості.

У тваринництві особливо інтенсивно розвиваються м’ясо-молочне скотарство, свинарство м’ясного напряму, птахівництво і вівчарство. На їхній основі працює м’ясна, молочна, ковбасна, шкіряна промисловість. Велика увага приділяється рибній і рибо­переробній промисловості, основні центри харчової промисловості: Одеса, Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Іллічівськ, Севастополь, Керч, Євпаторія, Ялта.

ІV. Домашнє завдання

Читати текст підручника.

Завдання 139 (випереджальне). Підготувати повідомлення (комп’ютерну презентацію) про перспективи розвитку гірсько­го, «зеленого», історико-культурного туризму в Карпатах та Північно-Західному районі. Ознайомитися з програмою «7 чудес природи України».


Схожі матеріали:
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: