Світ мікробів і хвороби

Мета: ознайомити учнів зі шляхами поширення інфекції та способами захисту від інфекційних захворювань; формувати у школярів уявлення про корисні та шкідливі мікроби; розвивати санітарно-гігієнічні навички у дітей; виховувати відчуття гармонії з навколишнім середовищем.

Очікувані результати: діти повинні знати й розуміти тлумачення понять «інфекційні захворювання», «корисні та шкідливі мікроби»; діти повинні вміти захистити себе від інфекційних захворювань, використовувати санітарно-гігієнічні навички в повсякденному житті.

Обладнання і матеріали: підручник, робочий зошит, сюжетні малюнки, плакати.

Тип уроку: комбінований.

1. Організаційний момент

2. Перевірка виконання домашнього завдання

2.1.  Індивідуальне опитування. Робота з картками.

2.2.  Фронтальне опитування.

Мета: систематизувати й узагальнити знання учнів про харчування.

— Як людина повинна харчуватися?

— Яких правил харчування дотримуєтеся особисто ви?

— Які ви знаєте національні страви різних народів?

Висновок: Обирати їжу потрібно за її якістю та користю.

3. Актуалізація опорних знань учнів

Тестове опитування.

Учитель зачитує запитання та кілька варіантів відповідей. Учні обирають правильні відповіді і записують на аркушах.

1) Корисна їжа — це джерело:

    а) росту; б) хвороби; в) здоров’я; г) тепла; ґ) сили та енергії; д) життя; е) гарного настрою.

2) Продукти безпечно купувати:

    а) у магазині; б) у випадкової людини; в) на ринку у продавця, який має на це дозвіл.

4. Мотивація навчання та повідомлення теми уроку

Постановка проблемного запитання.

— Що може стати причиною отруєння?

5. Сприйняття й осмислення нового матеріалу

5.1.  Розповідь учителя.

1) Що таке мікроби?

2) Інфекційні захворювання.

3) Застудні захворювання.

5.2.  Постановка проблемних запитань. Гра «Мозковий штурм».

Мета: навчати дітей висловлювати свої думки.

— Як мікроби потрапляють до нашого організму?

Висновок:

Мікроби потрапляють до організму людини через ротову порожнину:

•   з немитими овочами та фруктами;

•   через бруд на руках та під нігтями;

•   з крапельками слини хворої людини.

— Яких правил необхідно дотримуватися, щоб мікроби не потрапляли до організму?

Висновок:

•   Кожного ранку необхідно умиватися, мити вуха та шию.

•   Чистити зуби потрібно вранці і ввечері.

•   Мити руки необхідно перед їжею, а також після будь-якого 
забруднення, обов’язково після туалету.

•   Потрібно коротко обрізати нігті.

•   Слід носити в школу гребінець і носову хустинку.

•   Обов’язково необхідно ретельно мити овочі та фрукти.

•   Не можна смоктати пальці, гризи нігті та різні предмети.

5.3 Оздоровча хвилинка.

6. Узагальнення та закріплення нових знань

6.1.  Робота з підручником. Ділова гра «Компетентність».

Мета: навчити учнів самостійно опрацьовувати текст, виділяти в ньому головне, відповідати на запитання.

Учитель проводить гру між трьома рядами (три команди). 2-й ряд отримує завдання: прочитати текст у підручнику (с. 22—23), а 1-й та 3-й ряди готують по три запитання команді-суперниці. Потім команди по черзі ставлять запитання. Якщо команда 2-го ряду не має відповіді, то команда, яка ставила запитання, сама повин­на на нього відповісти.

Висновок: Найкращий спосіб захиститися від інфекційних захворювань — попередити потрапляння до організму різних інфекцій.

6.2.  Робота в зошиті.

7. Підбиття підсумків уроку

Інтерактивна гра «Мікрофон».

Мета: узагальнити знання учнів про інфекційні захворювання.

— Які бувають мікроби?

— Для чого потрібні корисні мікроби?

— Що таке інфекційні хвороби? Наведіть приклади таких ­хвороб.

— Як захистити себе від захворювань шлунка?

— Які профілактичні заходи слід вживати, щоб не «підхопити» інфекцію?

Висновок: У повсякденному житті необхідно використовувати всі правила попередження інфекційних хвороб.

8. Домашнє завдання


Схожі матеріали:
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: