Узагальнення знань з тем «Здоров’я і середовище існування життя» та «Життя і здоров’я людини».

Мета уроку: перевірка і корекція рівня компетентності учнів з тем «Здоров’я і середовище існування життя» та «Життя і здоров’я людини».

Обладнання:

Тип уроку: контроль і корекція знань.

 

n 1. Організаційний етап

n 2. Етап контролю знань

Тестове завдання для контролю знань (тест № 7, роздавальний матеріал).

Варіант 1

Позначте всі правильні відповіді.

1. Зубна паста містить:

а) сполуки Фтору та Кальцію;

б) лікувальні компоненти, що є слабкими отрутами;

в) білки, жири, вуглеводи;

г) харчові домішки.

2. Гігієнічні вимоги щодо фізичних навантажень:

а) фізичне навантаження має відповідати віку та статі;

б) важку фізичну роботу найкраще виконувати одразу після їжі;

в) підібрати зручний одяг і взуття, які легко вбирають вологу;

г) після фізичних навантажень приймати душ.

3. Предметами гігієни індивідуального користування є:

а) зубна паста;

б) леза для гоління;

в) рушник для тіла та ніг;

г) гумові капці та шапочка для купання.

4. Щоб видалити залишки їжі між зубами слід:

а) витирати зуби шовковою хусточкою;

б) вишкрібати паличкою;

в) користуватися флосом (зубною ниткою);

г) користуватися соломинкою.

5. Гігієнічні вимоги щодо занять фізичною культурою:

а) починати заняття з великих навантажень;

б) починати вправи з розминки;

в) тренуватися в чистому та зручному одязі;

г) користовуватися особистими предметами гігієни.

6. Корисні продукти для дитячого організму:

а) солодощі;

б) газовані напої;

в) овочі та фрукти;

г) чіпси та сухарики.

7. Причини появи карієсу:

а) ретельний догляд за ротовою порожниною;

б) зловживання солодощами;

в) нестача мінеральних речовин і вітамінів;

г) стара та брудна зубна щітка.

8. Здоров’я людини залежить:

а) від стану навколишнього середовища;

б) раціону харчування;

в) розпорядку дня;

г) рухової активності.

9. Довкілля — це:

а) кліматичні умови;

б) повітря;

в) рослини та тварини;

г) жива та нежива природа.

10. На здоров’я людини впливають:

а) вода;

б) сонячне світло й тепло;

в) повітря;

г) хмари.

11. Соціальне середовище:

а) впливає на здоров’я людини;

б) взагалі не впливає на здоров’я людини;

в) впливає лише позитивно;

г) впливає лише негативно.

12. Сонячне випромінювання:

а) корисне для здоров’я;

б) шкідливе для здоров’я;

в) корисне при правильному використанні;

г) не впливає на здоров’я.

 

Варіант 2

Позначте всі правильні відповіді.

1. Сприяють загартовуванню:

а) прохолодне обтирання;

б) гаряче обтирання;

в) контрастні ванни для ніг;

г) обливання.

2. Правила загартовування мають відповідати:

а) стану здоров’я та фізичному розвитку;

б) клімату, сезону та погоді;

в) настрою;

г) віку.

3. Загартована людина:

а) погано переносить перепади температури;

б) часто хворіє;

в) легко переносить хворобу і швидко одужує;

г) довго хворіє.

4. Основні вимоги до взуття підлітка:

а) вироблено з дешевих матеріалів;

б) із високими підборами для дівчат;

в) захищає стопу;

г) має бути зручним.

5. Погодні умови:

а) впливають на здоров’я людини;

б) взагалі не впливають на здоров’я людини;

в) впливають лише взимку;

г) впливають тільки на дорослих.

6. Тісні джинси для дівчаток:

а) покращують поставу;

б) слід носити, оскільки це модно;

в) не шкідливі для здоров’я;

г) порушують розвиток тазового пояса.

7. Гармонійний розвиток — це:

а) високі показники в навчанні;

б) дуже високий зріст;

в) фізична сила;

г) взаємна відповідність фізичного, психічного і духовного розвитку.

8. Ознаки гармонійного розвитку:

а) робота над собою з корекції шкідливих звичок; ;

б) душевна краса (чесність, доброта, привітність, тощо);

в) здатність керувати собою, своїми емоціями

г) психічний дискомфорт.

9. Крім білків, жирів та вуглеводів організму потрібні:

а) макровітаміни;

б) мікровітаміни;

в) вітаміни;

г) макроелементи.

10. Вимоги до харчування:

а) уживання їжі за бажанням;

б) уживання їжі через 5–6 годин;

в) збалансоване харчування;

г) вечеряти слід за 2,5–3 години до сну.

11. Воду слід пити:

а) дуже охолоджену;

б) невеликими ковтками;

в) безпосередньо з водопроводу;

г) перед уживанням їжі.

12. Брудна шкіра:

а) приємна на дотик;

б) є переносником хворобливих мікроорганізмів;

в) має привабливий запах;

г) може свербіти і запалюватись.

Відповіді.
Варіант 1: 1 а, б; 2 а, в, г; 3 б, в, г; 4 в; 5 б, в, г; 6 в; 7 б, в, г; 8 а; 9 г; 10 а, б, в; 11 а; 12 в.
Варіант 2: 1 а, в, г; 2 а, б, г; 3 в; 4 в, г; 5 а; 6 г; 7 г; 8 а, б, в; 9 в, г; 10 в, г; 11 б, г; 12 б, г.

n 3. Домашнє завдання, інструктаж щодо його виконання

n 4. Підготовка до наступного уроку

Вирізати паперові «кроки» у формі відбитків стопи.


Схожі матеріали:
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: